Amit a fröccsről tudni kell

2009.03.08. 12:16

Forrás: www.bortarsasag.hu

Míg évszázadokkal ezelőtt Mátyás udvarában döbbent utazók szörnyülködtek azon, hogy a hazai nemesek tisztán isszák a bort, mára a bor hígításának az ókori Rómáig visszavezethető hagyománya szinte kizárólag e térség sajátosságává vált. Történelmi tény, hogy a tanár-feltaláló Jedlik Ányos akit többek között az inga és a dinamó atyjának tekintünk, sok más remek ötlete mellett a fröccskészítést is forradalmasította. Jedlik 1829-ben publikálta a téma szempontjából oly fontos művét a szódavíz-gyártásról és a szódáspalackról, amellyel megalapozta a jó fröccs készítésének egyik nemes alapanyagát: a szódavizet. Persze az irodalomtörténet is hajlamos megfeledkezni arról a tényről, hogy Vörösmarty Mihály nevéhez köthetjük a világ első fröccsét is… A történet szerint Vörösmarty és Jedlik Ányos Fáy András fóti pincéjében borozgatva, Jedlik szódájával felspriccelt borát kóstolva jegyezte meg: “-Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!” - s azzal ajkához emelte a habzó bort. Mögötte ott állt Jedlik félszeg mosollyal arcán: kezében ott pihent az első szódás üveg.”

Bár egyesek nem átallanak a melegben sört inni, a nyár azóta is a gyöngyöző hideg fröccsök ideje. És ahogy jót főzni is csak jó borral lehet, a jó fröccs készítéséhez sem használható akármilyen lőre. Ebből a megfontolásból adjuk közre a fröccsök legismertebb típusait, hogy mindenki kiválaszthassa és kipróbálhassa a hangulatának leginkább megfelelőt - szigorúan jó borból, szigorúan szódával.

A klasszikus fröccs, vagy spriccer (ismertebb nevén a nagyfröccs): 2 dl bor, 1 dl szódával Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szódával “felspriccelve” (helyenként: rövidlépés, vagy fütty) Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda (helyenként “fordított” néven fut) Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda Krúdy-fröccs (nem tévedés): 9 dl bor, 1 dl szóda, amely az író-ötletgazda szerint csupán “megvicceli” a bort.

A jól ismert változatok mellett helytől és elfogyasztott fröccs mennyiségtől függően ismertek még:

Újházi fröccs: bor és kovászos uborka levének bűnös házasításából Mafla, vagy lámpás: fél liter bor ugyanennyi szódavízzel Csatos, vagy csattos: egy liter bor fél liter szódával Távolugrás: 1 dl bor, 9 dl szóda Polgármester: 6 dl bor, 4 dl szóda

 


A bejegyzés trackback címe:

https://froccsoges.blog.hu/api/trackback/id/tr921037218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szkati 2009.04.16. 23:51:37

heh, kimaradt a harmatfroccs! ez felhaborito, ugyhogy kiegeszitem a felsorolast: 3dl bor, ami folott atfrocskolunk 2dl szodat, es a szodasugarbol a pohar folott kivalo harmatcseppek kerulnek bele az italunkba. egesseg:)
süti beállítások módosítása