Vizuális fröccs 1.0

2009.04.23. 19:57

Itt az idő, közkinccsé tesszük az első promovideo mind a húsz vérfagyasztó másodpercét. Szabadon másolható, terjeszthető továbbgondolható. Várjuk a további megfejtéseket a témában. Alkossatok, és felvirágzik a haza!

 

Anyaföld

2009.04.20. 12:55

Nagy baj van, lassan minden értelmes embernek megszűnik a munkahelye. De van megoldás. Borssal például hazaköltözünk Szemölcre és veszünk tíz hektár földet. Ami van, azt meg eladjuk. Semmit nem bízunk a véletlenre és tiszta lappal indulunk. Lesz egy csomó földünk. De mit nekünk föld. Veszünk rá gépeket, vagy kölcsönkérjük. Nem lopunk, annyi szent. A Szemölciek sohasem lopnak. Hanem vesznek, vagy kölcsönkérnek. Így lesz velünk is, sehogy máshogy.
 
Veszünk egy rakás tikot. Amikor szórakozni akarunk, akkor légpisztollyal lövöldözzük a lábukat. Aztán a fejüket. A tollukra nem lövünk. A Szemölci ember szeret szórakozni. De nem jár a kocsmába, hanem kilövi a tiknak a lábát. De a tollra nem lő. Sohase. Eképpen szórakozik, vagy akár máshogy is. Például, amikor megszedjük magunkat, vásárolunk malacot, dögivel. Oldalba verjük bottal, hadd szóljon. Aztán megesszük és megisszuk a vérét. El leszünk látva rendesen.
 
Amikor már jobban megy, nyitunk egy fűrésztelepet a Borssal. A városi köcsögöket már fölzabálja a narkó. A saját hányásukban fürdenek, de mi egy csöppet se búsulunk. Nekünk van hova menni. Fűrészelünk az éjjelt nappallá téve. Lefűrészeljük a tiknak a lábát, ha nem tud viselkedni. Ki se kapcsoljuk a gépet, hadd szóljon. Ha szórakozni támad kedvünk, fűrészelünk egy jót. Ha meg dolgozni kell, akkor is. Velünk nem lehet szarozni.
 
Akkor már nagyon jó dolgunk lesz és megvesszük a szerelmet kemény valutáért. A harmadik faluba járunk udvarolni. Előtte a hátunkra csapunk három tikot. Mert három a magyar igazság. Akkor már azt se tudják a lányok, mi az, hogy pénz. Visszük a tikot, hadd örüljenek. És örülni fognak, mert őnáluk egy tik sok, de annyi sincs. Nálunk meg nyüzsögnek. Lábbal is, de láb nélkül is. Az egész házunk teli van tikkal.
 
Amikor meg eljön az ideje a házasodásnak, hagyjuk a tikot a fenébe. Fölhízlalunk egy mangalicát, mert abban utazunk, semmi másban. Megvesszük a lányt, apóssal, anyóssal. Aztán fölmegyünk ünnepelni egy kisebb városba a közelbe. Csak fölvágásból, mert egyébként tudjuk, hogy minden csupa drog. De ki nem szarja le. Akad benne valami sikkes. A büdös sajtot is sokan szeretik. A helyi étterembe becsoportosulunk és huzatjuk a talpalávalót reggelig. Aztán reggel fűrészelünk egy jót. Estig.
 
Egymás mellett építkezünk.  Néha kilépünk a földekre és elégedetten bólintunk egyet, vagy kettőt. A kombájnjaink a földjeinken. Ez a mondat bárkinek nyelvtörő volna rajtunk kívül, kivéve minket. Nekünk maga az igazság. Borssal vállvetve öregszünk és tevékenyen töltjük a mindennapjainkat. Fűrészelünk reggeltől estig. Vagy lövöldözünk egy kicsit. Nem dohányzunk és nem italozunk. Hozzánk nem gyűrűzött be a válság.
 
A válság rég elmúlt. A városok egyre mutatósabbak. A pénz visszatér és beszél mindenki helyett. Mondjuk helyettünk nem, de mi egyébként sem beszélünk évek óta. Szemölcben szépek a lányok és fiatalok. Borssal kiülünk a ház elé egy lócára. Meggyújtunk egy füves cigarettát. Körbeadjuk. Csodáljuk a lányokat, igen. Ilyenek a szemölci lányok. Abszolút nem beszélünk, de minek is beszélnénk. Inkább besomfordálunk és beverjük magunkba az istenport, vagy fröcskölünk egy kis diacetil-morfint. Aztán újra kiülünk a ház elé. A válság, úgy tűnik, örökre véget ért.

Frö(c)csögés - fotók

2009.04.16. 09:28

Most jött el a pillanat, mikor igazságot szolgáltatunk a kötetet illusztráló fotóknak. Íme.

Katt ide!

Születés-nap

2009.04.15. 09:39

Mikor a köldökzsinórját elvágták és nekicsapódott a szemközti falnak, kicsit meglepődött. Az igazság az, hogy nem így képzelte. Amíg odalenn volt, a kártyapartik és ivócimborák között, minden egyszerűbbnek és időtlennek tűnt. Tehetségével elkápráztatta őket, szkanderban verhetetlen, képes volt napokig vedelni és olyan bután viselkedett, mint egy állat. Szerették, ő viszontszeretett, de tudta, hogy egyszer menni kell, így van ez rendjén. Most, ahogy lefelé csúszott a frissen meszelt falon, megváltozott a véleménye.  
 
Kényelmetlenül érezte magát, számolta a perceket a földetérésig. Véleménye a következő volt. Annyi év után - miközben a föld légterének hőmérséklete több ezerszer radikálisan megváltozott, az élővilág csaknem kicserélődött és az emberke az élet immanens részévé tette az időt, valamint hozzácsapta a teret is, majd ragyogó szemekkel kitalálta a matematikát és a filozófiát – merő ostobaság lenne részéről, ha nem torolná meg többszörösen ezeket a képmutató aljasságokat, amelyek soha, egyetlen érző lény számára nem jelentettek volna semmit, amennyiben ő nem születik meg. Születésével föléledtek a törvények és a jelentések, így az emberiség elleni valaha volt legnagyobb összeesküvés részesévé vált. Szemei tükörként verték vissza az ostobaságot. Mint eredendő bűnös tehát, megtorolja önnön születését, ami összes valamirevaló ivászatát és spontán megnyilvánulását – hogyúgymondjam – taccsra vágta.
 
Földetérés után egy elegáns mozdulattal képen rúgta a szülésznőt, orrtövön, valamint fültövön kente a főorvost, gyengéd búcsúcsókot hintett édesanyja homlokára, majd belefúródott a sárteke középpontjába és örökre visszavonult.

Borban az igazság

2009.04.14. 08:48

Remekbeszabott recenzió jelent meg a kötetről a Kisalföld április 12-i számában, mely egyébiránt a végtelen és csodálatos Interneten is olvasható! Nagyon ajánljuk!

Kovács Gergő döntött - kritika

"A rend a sarokban cigarettázott és lenéző vigyorral követte az eseményeket."

Kovács Gergő bármelyik novellájának végére odabiggyeszthette volna ezt a kis fricskát. A történetek mindennapiak, tálalásuk a szokatlan. Bárki magára ismerhet a kisszerű drámák mélységeiben és magasságaiban, ha ugyan vannak. Konvencionális értelemben véve ritkán bírnak mondanivalóval, rendszerint a jófajta humorral fűszerezett fordulatokban az is elrejtőzik. Mégis magával ragadóan szórakoztató az impulzivitás, heherésző gőg, irigyelhetően megvalósított, lazába váltott félszegség, amelyek mögött valódi élményeket sejtünk. Ez a kötet szemüveg, amelyen keresztül a vidéki srác pesti egyetemistaként majd dolgozó fiatalként értelmezi újra a valóságot és szembesül saját jelentéktelenségével. Szemlélő pózban ír, megfigyel, mint egy néző, leül a kedvenc asztalához, kikéri a következőt, a többi csak megtörténik. Cselekedetei legtöbbször mellőzik az idilli és elvárt viselkedésnormákat, kocsmaszagú esték, éjszakák és hajnalok mámorába torkollanak. A történetekben félhomályos italkimérések kétes szereplői, régi cimborák, szép lányok és kevésbé szépek sorjáznak és koccintgatnak nagy egyetértésben.

Könyvbemutató - fotók

2009.03.29. 12:00

Néhány werkfotó felütésnek, valamint a könyvbemutatón uralkodó fergeteges és velőtrázó hangulat képi lenyomata Kovács Rita jóvoltából. Köszönet értük.

Katt ide!

A könyvajánló spotja az mr2 Petőfi Rádió Kultúrfitnesz műsorában hangzott el, 2009. március 18-án, 20.15 körül. Az archívumból visszakereshető illetve zanzásítva lent olvasható! Bár a "fröcsögés" így kimondva bántja a fülünket, amúgy korrekt az anyag.

Hallgatható

Olvasható

Fotókiállítás @ INSTANT

2009.03.19. 11:47

A Gergő novelláskötetének illusztrációiból fogant fotókiállítás a mai naptól április 1-ig tekinthető meg az INSTANT galériájában! Az elkövetők: Butkovics Tamás és Schuck Attila. Nagyon ajánljuk! (INSTANT Galéria - VI. Nagymező utca 38.)

Könyvbemutató @ INSTANT

2009.03.15. 11:12

Keresd és vedd meg!

2009.03.10. 10:01

Például itt:

SzolidArt Vizuális Műhely Egyesület

AdLibrum Kiadó Kft.

Bookline.hu ÚJ!

Fókusz Online Könyváruház

Írók Boltja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amit a fröccsről tudni kell

2009.03.08. 12:16

Forrás: www.bortarsasag.hu

Míg évszázadokkal ezelőtt Mátyás udvarában döbbent utazók szörnyülködtek azon, hogy a hazai nemesek tisztán isszák a bort, mára a bor hígításának az ókori Rómáig visszavezethető hagyománya szinte kizárólag e térség sajátosságává vált. Történelmi tény, hogy a tanár-feltaláló Jedlik Ányos akit többek között az inga és a dinamó atyjának tekintünk, sok más remek ötlete mellett a fröccskészítést is forradalmasította. Jedlik 1829-ben publikálta a téma szempontjából oly fontos művét a szódavíz-gyártásról és a szódáspalackról, amellyel megalapozta a jó fröccs készítésének egyik nemes alapanyagát: a szódavizet. Persze az irodalomtörténet is hajlamos megfeledkezni arról a tényről, hogy Vörösmarty Mihály nevéhez köthetjük a világ első fröccsét is… A történet szerint Vörösmarty és Jedlik Ányos Fáy András fóti pincéjében borozgatva, Jedlik szódájával felspriccelt borát kóstolva jegyezte meg: “-Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!” - s azzal ajkához emelte a habzó bort. Mögötte ott állt Jedlik félszeg mosollyal arcán: kezében ott pihent az első szódás üveg.”

Bár egyesek nem átallanak a melegben sört inni, a nyár azóta is a gyöngyöző hideg fröccsök ideje. És ahogy jót főzni is csak jó borral lehet, a jó fröccs készítéséhez sem használható akármilyen lőre. Ebből a megfontolásból adjuk közre a fröccsök legismertebb típusait, hogy mindenki kiválaszthassa és kipróbálhassa a hangulatának leginkább megfelelőt - szigorúan jó borból, szigorúan szódával.

A klasszikus fröccs, vagy spriccer (ismertebb nevén a nagyfröccs): 2 dl bor, 1 dl szódával Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szódával “felspriccelve” (helyenként: rövidlépés, vagy fütty) Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda (helyenként “fordított” néven fut) Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda Krúdy-fröccs (nem tévedés): 9 dl bor, 1 dl szóda, amely az író-ötletgazda szerint csupán “megvicceli” a bort.

A jól ismert változatok mellett helytől és elfogyasztott fröccs mennyiségtől függően ismertek még:

Újházi fröccs: bor és kovászos uborka levének bűnös házasításából Mafla, vagy lámpás: fél liter bor ugyanennyi szódavízzel Csatos, vagy csattos: egy liter bor fél liter szódával Távolugrás: 1 dl bor, 9 dl szóda Polgármester: 6 dl bor, 4 dl szóda